Grønnsaker

  1. Forbedring av jorda

I grønnsaksbed

Steg 1: Bland 1 kilo Bokashi kompost i bedet og rak litt.

Steg 2: Bland jorda og lag senga ved å pakke jorda forsiktig sammen slik at den blir fast og middels kompakt.

I plantekasse/pall

Steg 1: Fyll pallen med jord

Steg 2: Spre 1 kilo Bokashi kompost som et topplag.

Steg 3: Lag en firkant i pallen med like deler på 30 cm x 30 cm *

*Gjelder for en pall på 120 x 80 cm. Hvis pallen er større bruker du samme formel for å beregne mengden.   

  

2. Såing 

Bruk et såbrett med minimum 10 cm. dybde og fyll det godt med løs jord.

Lag små hull i jorda med fingeren din, et par centimeter dype.

Deretter legger du frø i hullene.

Antall frø i hvert hull varierer ut fra hva du skal så:

  • Bladgrønnsaker som salat, spinat og kål: 2 frø
  • Selleri, koriander og persille: 3-5 frø  
  • Fruktgrønnsaker som tomat, agurk, aubergine, paprika, gresskar, bønner og erter: 2 frø
  • Rotgrønnsaker som gulerøtter og rødbeter: 2 frø.
  • Reddiker: 3 frø
  • Løk og purre: 2 frø
  • Pæreløk og asparges: 4 frø
  • Brokkoli, blomkål og artisjokker: 2 frø

Et lite tips fra oss

Det gjør ikke noe hvis du ser en spindelvevaktig sopp på såbrettene!

Vent 4-6 uker, gjerne i et veksthus, før du flytter stiklingene til jorda.  

3. Utplanting

Steg 1: Planlegg hvordan du skal fordele plantene i dyrkekassa.

Nedenfor ser du et eksempel på hva du kan plante i en og samme kasse, men her er det fritt frem for å plante det du selv og familien er mest glad i!

Steg 2: Lag ca. 10 cm dype hull i jorda, ett for hver stikling.      

Steg 3: Tilfør 80 gram Bokashi Kompost i hvert hull før du setter stiklingene i jorda.

Steg 4: Trykk ned jorda rundt planten slik at den sitter godt fast.

Et lite tips til – om rotasjon:

Du kan rotere plantingen av grønnsakene i plantekassa i takt med innhøstningen. Da vil plantene samarbeider med jorda i en mikrobiologisk dugnad, hvor de gir og tar av de ulike næringsstoffene. Derfor er det lurt å bytte på hvilke planter du dyrker i hver seksjon.

Her er noen eksempler på rotasjoner du kan prøve:

  • Etter plantingen av tomat, roter med erter/belgfrukter
  • Etter plantingen av salat, roter med reddik 
  • Plantingen av pæreløk kan roteres med kål, gulrøtter eller urter
  • Plantingen av agurk kan roteres med brokkoli
  • Etter plantingen av løk med stang, kan du rotere med Blade bete
  • Etter plantingen av mais, roter med erter eller gresskar

Og et lite råd til slutt

Unngå å så jordbær med tomater! Tomater går bedre med urter som for eksempel kamille.

5. Gjødsling 

Etter omplantingen bør du gjødsle plantene omtrent hver 20. dag.

Lag et lite hull ved siden av hver plante (NB: vær forsiktig!) og tilfør 80 gram Bokashi kompost og deretter litt jord på toppen.

Til matdyrkeren: Slik unngår du soppsykdom på bladene

Hvis det oppstår soppsykdom på bladene i form av grå eller brune flekker; bland 200 gram natron med 5 liter vann og spray plantene med blandingen to ganger i uken. Det gjør susen!